parametr w f. tryonometrycznych
fbshdgh: Znajdź wszystkie wartości parametru alfa należącego do (0; 2π )
dla których funkcja f(x) = (x + 2sin2 alfa )(x+3cos alfa +3) ma jedno miejsce zerowe.
więc wiem tyle, że 2sin2 alfa=3cos alfa+3 (jeden pierwiastek podwójny)
ale co dalej zrobić z tym równaniem
Mila:
2sin
2α=3cosα+3
2*(1−cos
2α)=3cosα+3
2−2cos
2α=3cosα+3
2cos
2α+3cosα+1=0
cosα=t, |t|≤1
2t
2+3t+1=0
Δ=1
cosα=−1 i α∊(0; 2π )
α=π
lub
| | π | | 2π | | π | | 4π | |
α=π− |
| = |
| lub α=π+ |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
Sprawdzamy:
f(x) = (x + 2sin
2α )(x+3cosα +3)
α=π
f(x)=(x+2*0)*(x+3*(−1)+3)⇔f(x)=x
2 − f(x) ma jedno miejsce zerowe x=0
| | √3 | |
f(x)=(x+2*( |
| )*(x+3*(−12)+3) |
| | 2 | |
| | 3 | | 3 | |
f(x)=(x+ |
| )*(x+ |
| ) jedno miejsce zerowe |
| | 2 | | 2 | |