Ciąg arytmetyczny
Kacyfil: Dzień dobrym sprawdzi mi ktoś zadanko z ciągów?

zad1. Kino jest czynne całą dobę. Za oglądanie pierwszego filmu trzeba zapłacić 15 zł, a za
oglądanie każdego następnego o 2zł mniej niż poprzedniego. Czy 100 zł wystarczy ci, aby
obejrzeć 8 filmów?
a
1 = 15
r=2
S
8 = ?
n=8
a
n = a
1 + (n−1)r
a
n = 15−14 = 1
S
8 =
15 +12 *8 =64
64<0 więc wystarczy 100zł
1 mar 17:53
5-latek: r=−2 wedlug mnie
1 mar 17:59
zef: a1=15
r=−2
a8=15−14=1
S8=8*8=64
Wystarczy.
1 mar 18:04
Kacyfil: Tak oczywiście r= −2 i takiej wartości używałem ale źle napisałem

Czyli rozwiązanie
teoretycznie się zgadza. A takie zadanie?
zad2. Suma stu kolejnych liczb naturalnych, które przy dzieleniu przez 5 dają resztę 2, jest
równa 30950. Wyznacz najmniejszą i największa z tych liczb. Nie mam pojęcia tak zrobić
1 mar 18:09
Kacyfil: jak*
1 mar 18:17