matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Mamy liczbę x>0...
gemundo:
Mamy liczbę x>0. Wiemy, że x
2
+ 1/x
2
=23. Oblicz x
3
+1/x
3
1 mar 17:41
gemundo:
pomocy
1 mar 18:16
Eta:
x>0
1
1
1
1
x
2
+
=(x+
)
2
−2=23 ⇒ (x+
)
2
=25 ⇒ x+
=5>0
x
2
x
x
x
1
1
1
x
3
+
=(x+
)
3
−3(x+
) = 5
3
−15=........
x
3
x
x
1 mar 18:21