wykres funkcji
Kamil: Wykres funkcji f(x)= (1/2)x^
1 mar 17:11
Kamil: Wykres funkcji f(x)=(1/2) x^
1 mar 17:12
Kamil: (1/3)x2 przesunięto o wektor [2,−3]
podaj wzór otrzymanej funkcji i sporządź jej wykres
określ zbiór wartości funkcji
Wyznacz miejsce zerowe otrzymanej wykresu funkcji
1 mar 17:14
5-latek: | | 1 | |
A nie taki f(x)= ( |
| )x? |
| | 2 | |
1 mar 17:15
Kamil: (1/3)x2
1 mar 17:16
5-latek: Dobrze juz napisales
1 mar 17:16
5-latek: Teraz to sobie ladnie uporzedkuj i napisz wzor funkcji po przesunieciu o wektrr zadany
1 mar 17:18
Kamil: skąd te −4?
1 mar 17:19
5-latek: Oczywiscie na koncu ma byc −3 a nie −4
1 mar 17:20
5-latek: pomylilem sie
1 mar 17:21
5-latek:

Chociaz teraz zauwazylem ze nie musisz to porzadkowac . Masz juz wzor funkcji napisany w
posatci kanonicznej
| | 1 | |
Teraz z tego wzoru widzisz ze zeby narysowac wykres funkcji g(x) to f(x) = |
| x2 |
| | 3 | |
przesuwasz o 2 jednostki w prawo i 3 jednostki w dol
(ten zielony to g(x)
Zbior wartosci g(x)= <−3,
∞)
1 mar 17:29
Kamil: zepsułem treść tego zdania

miało być (1/3)
x
1 mar 18:22