Ile punktów o dwóch współrzędnych całkowitych leży na prostej o równaniu
gemundo: Ile punktów o dwóch współrzędnych całkowitych leży na
prostej o równaniu:
y = 17x/3+1/3 dla x∊<20,120>?
doszedłem tylko do wniosku że dla dodatnich liczb 17x/3 musi być równe liczbie całkowitej+2/3
1 mar 16:41
Adamm: 17x+1 musi być podzielne przez 3 zatem
2x+1 musi być podzielne przez 3
jeśli mamy jakieś y(x0) które jest całkowite to (2(x0+3)+1)/3=y(x0)+2 również jest całkowite
szukamy najmniejszego x0
mamy y(25)∊ℤ
współrzędne całkowite tworzą ciąg arytmetyczny o ilorazie 3
a1=25, an=a1+(n−1)*3 mamy an=118
n=32
odp. 32 punkty
1 mar 16:54
gemundo: ℤ to oznaczenie liczb całkowitych?
1 mar 16:58
Adamm: tak
1 mar 16:59