Planimetria
Arekfff:

Odcinek cd jest wysokością trójkąta ,a e środkiem boku ab . Oblicz długość odcinka de
1 mar 16:03
Adamm:
1. oblicz |CD|
2. oblicz |AD|
3. oblicz |DE|
1 mar 16:07
arekfff: No dobrze ale jak mam obliczyć ICDI ?
1 mar 16:36
Adamm: zauważ że jest to trójkąt prostokątny
| | 1 | |
możesz porównać pola wzorem P= |
| h*a |
| | 2 | |
1 mar 16:38
5-latek: Pod jakim kątem pada wysokosc na bok ?
Jakim trojkatem bedzie trojkat ACD
Ja rozumiem ze AD=5 bo tak wynika z rysunku
1 mar 16:38
5-latek: Zle mysle bo AE=5 i EB=5
bok ab ma dlugosc 10 i
1 mar 16:41
5-latek:

Z tw Pitagorasa bok AB=10
| | 1 | |
Skoro E jest srodkiem boku AB to CE jako srodkowa jest rowna |
| AB=5 |
| | 2 | |
P
ABC= 0,5*8*6= 24
ale tez P
ABC= 0,5*AB*CD
Z Tw Pitagorasa
DE
2= CE
2−CD
2
dokoncz
1 mar 17:07