Granice ciągów
Ja: Pomoże ktoś obliczyć granice ciągów? Chociaż na jednym przykładzie
a) an = 3n − √n2+4
b) an = 3n − √9n2+4
c) an = 3n − √9n2+4n
d) an = 2n − √4n2−3n
e) an = n(n−√n2+2)
1 mar 15:59
Adamm: wszystkie liczy się mniej więcej tak samo poza przykładem pierwszym
a) a
n=n(3−
√1+4/n2)→
∞
| | 9n2−(9n2+4) | | −4 | |
c) an=3n−√9n2+4= |
| = |
| →0 |
| | 3n+√9n2+4 | | 3n+√9n2+4 | |
1 mar 16:03
Ja: Rozumiem, dziekuje
1 mar 16:18
Ja: Jeszcze takie inne przekłady, jeżeli ktoś by mógł pokazać
a) an = ( 2+n3−n )n
b) an = (1+1n )n+1
c) an = ( 1+12n )5n
d) an = ( 1−1n2 )n
1 mar 16:56
Adamm: wszystkie liczysz tak samo stosując granicę
lim
n→∞(1+1/n)
n = e
| | 1 | | 1 | |
c) an=(1+ |
| )5n=((1+ |
| )2n)2,5→e2,5 |
| | 2n | | 2n | |
1 mar 17:00