ABCD: Dane są dwa trójkąty podobne: ΔABC o wierzchołkach: A = (-3,0), B = (3,0), C = (0,4) i
trójkat DEF, gdzie D = (-x,0), E = (x, 0), F = (0,y). Znajdz x i y jeśli ΔDEF ma obwód
równy 32 oraz ΔDEF ma pole równe 27.
8 lis 16:56
coco:
sprawdż czy dobrze napisny obwód ΔDEF

powinien być 24 a nie 32
8 lis 17:37
ABCD: ma wyjść 32. Dobrze napisałam
8 lis 18:07
coco:
to nie możliwe , bo wtedy trójkąty nie będą podobne

Skąd masz to zad

z ksiązki

czy Pani tak podała
8 lis 19:15
coco:
odp wychodzi D (- 9/2, 0) E( 9/2 ,0) F ( 0,6)
pole jest rzeczywiscie 27
i sa podobne w skali k = 3/2 ale obwód wtedy wynosi 24
a nie 32

?

inaczej nie może być


!
8 lis 19:20
ABCD: Pani tak podała. To jak byś mógł/ła to podaj mi rozwiązanie tego z obwodem = 24
8 lis 20:51
coco: ok ale jutro
9 lis 00:15
ABCD: Ej a może w tym chodzi że trzeba osobno (jako osobne podpunkty) znaleźć takie wartości że
w jednym ma wyjść pole równe 27 a w drugim obwód 32. Tak wogóle to dzięki wielkie za
poprzednie zadania
9 lis 11:44
coco:
jezeli Δ -ty podobne to
PΔDEF
---------- = k
2 gdzie k --- skala
podobieństwa
PΔ ABC
PΔABC = 1/2 IABI * IOCI IOCI = h
IABI = 6 IOCI = 4 ( z obliczeń dług wektorów)

PΔABC = 12
więc k
2 = 27/12 → k = 3/2
zatem boki Δ DEF obliczamy powiekszając
boki Δ ABC o k = 3/2
wiec IDEI = 6* 3/2 = 9
obliczamy boki IACI = IBCI bo ΔABC równoramienny
IACI = IBCI= 5 (oblicz z długości wektorów)

czyli IDFI = IEFI = 5 * 3/2 = 7,5
zatem punkty D (- 9/2 ,0) E ( 9/2, 0) F( 0,6)
obliczone z porównania współrzednych wektorów równoległych

zrób rysunek bardziej Ci pomoze to zauwazyć OK
9 lis 12:43
coco:
dodatkowo drugi trójkat obliczenia podobne tylko k = - 3/2


bo sa dwa takie trójkąty to wyjdzie Ci z rysunku

!
9 lis 13:37