Oblicz całkę nieoznaczoną.
kasia:
1 mar 15:48
Jerzy:
| | x | |
= ∫ |
| dx .... i teraz podstaw: √x2−1 = t |
| | x2√x2−1 | |
1 mar 15:51
Jerzy:
| | 1 | |
= 2∫ |
| dt ... i rozkład na ułamki proste. |
| | t2 − 1 | |
1 mar 15:54
Jerzy:
| | 1 | |
Sorry ... = 2∫ |
| dt = arctgt + C |
| | t2 + 1 | |
1 mar 15:55
Jerzy:
No .. .dokładnie: 2arctgt + C
1 mar 15:56
kasia: dziękuje
1 mar 15:57
kasia: a jeszcze pytanie skąd ta 2 skoro uległa skróceniu ?
1 mar 16:12
1 mar 16:13
1 mar 16:45
kasia: ?
1 mar 16:55
kasia: znajdzie się ktoś by pomóc ?
1 mar 17:15
1 mar 17:25
kasia: | | 1 | |
a wynik −arcsin |
| też jest poprawny Twoim zdaniem? |
| | x | |
1 mar 17:30
Adamm: −arcsin(1/x) nie jest poprawny
1 mar 17:32
kasia: w odpowiedziach w książce niestety taki podają
1 mar 17:45
Krzysiek: | | 1 | | 1 | |
x=secu⇒x2−1=sec2u−1=tan2u, |
| =cosu⇒u=cos−1 |
| |
| | x | | x | |
dx=secutanudu
| | 1 | | secutanu | | 1 | |
∫ |
| dx=∫ |
| du=∫1du=u=cos−1 |
| |
| | x√x2−1 | | secutanu | | x | |
1 mar 18:03
Adamm: przy całkach zazwyczaj nie zwraca się uwagi na znaki
przykład masz w podręczniku czy też w poście 18:03
rozwiązanie jest złe
1 mar 18:16
kasia: dziękuję za poświęcony czas i za pomoc
1 mar 18:57
Mariusz:
∫R(x,√ax2+bx+c)dx
1.
a>0
√ax2+bx+c=t−√ax
2.
a<0
Możesz założyć że b2−4ac>0
√ax2+bx+c=(x−x1)t
x=f(t)
√ax2+bx+c=(f(t)−x1)t
dx=df(t)dt
2 mar 00:28
Mariusz:
Adamm jeśli rozwiązanie w książce jest złe to rozwiązanie Krzyśka też jest złe
bo różni si o stałą
Ja próbowałbym raczej do arcusa tangensa sprowadzić bo rozwiązanie Krzyśka
czy odpowiedź z książki prowadzi do ułamków pod pierwiastkiem które się
nie upraszczają tak jak niektórzy by chcieli
2 mar 02:31