1 mar 15:30
Jerzy:
Z tamtą sobie poradziłeś ?
1 mar 15:30
marek: ją zostawiłem na koniec , pózniej będę nad nią siedział
1 mar 15:33
Jerzy:
To zerknij , bo robi się ją w jednej linijce.
1 mar 15:34
Jerzy:
Pokazałem Ci koncówke rozwiązania.
1 mar 15:34
marek: super ! dziekuję Ci , a w tej jest jakiś prosty myk?
1 mar 15:36
marek: może*
1 mar 15:36
Adamm: 3 podstawienie Eulera
√x−x2=tx
x−x
2=t
2x
2
1−x=t
2x
| | −2 | | 1 | t | | 3 | | 1 | |
∫ |
| dt=− |
|
| − |
| ∫ |
| dt = |
| | (t2+1)3 | | 2 | (t2+1)2 | | 2 | | (t2+1)2 | |
| | 1 | t | | 3 | t | | 3 | | 1 | |
= − |
|
| − |
|
| − |
| ∫ |
| dt= |
| | 2 | (t2+1)2 | | 4 | t2+1 | | 4 | | t2+1 | |
| | 1 | t | | 3 | t | | 3 | |
=− |
|
| − |
|
| − |
| arctg(t)+c= |
| | 2 | (t2+1)2 | | 4 | t2+1 | | 4 | |
| | 1 | | 3 | | 3 | |
=− |
| x*√x−x2− |
| √x−x2− |
| arctg(√x−x2/x)+c |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
1 mar 15:59
marek: chciałem to ominąć ale widać że się jednak nie da
1 mar 16:24
Mariusz:
Jak chcesz ominąć podstawienie Eulera to
1. Sprowadź trójmian kwadratowy pod pierwiastkiem do postaci kanonicznej
2. Całkuj przez części
2 mar 10:31