zadanka
PrzyszlyMakler: 1. Oblicz promień kuli opisanej na ośmiościanie foremnym o krawędzi 5.
| | a√2 | |
Wiem, że to będzie |
| , ale kompletnie nie potrafię sobie tego wyobrazić i nie wiem z |
| | 2 | |
czego wynika i przy okazji z ciekawości, jaki byłby promień wpisany w ośmiościan foremny?
2.Niech A i B będą zdarzeniami losowymi zawartymi w przestrzeni Ω. Udowodnij, że z warunku
P(B|A)=P(B|A') wynika warunek P(A∩B)=P(A)*P(B).
Znalazłem rozwiązanie do tego zadania, i w ostatnim wersie osoba, co je rozwiązała używa
przejścia:
P(A∩B)*(1−P(A))=P(A)*(P(B)−P(A∩B)) ⇒ P(A∩B)=P(A)*P(B)
Kompletnie tego nie rozumiem..
Proszę o pomoc
1 mar 14:24
PrzyszlyMakler: 1. Już nie ważne, znalazłem doskonały obrazek ośmiościana i wszystko widzę. To wpisany byłby
odległość środka kwadratu od wysokości ściany obcznej trójkąta równobocznego, no dobra, jednak
łatwe. To tylko 2.
1 mar 14:27
Pytający:
P(A∩B)*(1−P(A))=P(A)*(P(B)−P(A∩B))
P(A∩B)−P(A)P(A∩B)=P(A)P(B)−P(A)P(A∩B)
P(A∩B)=P(A)P(B)
1 mar 14:46
PrzyszlyMakler: Dzięki
1 mar 14:52