Zadanie z wielomianów: cztery rozwiązania, parametr m
Marek: Dla jakich wartości parametru m równanie ma cztery rozwiązania
X4 + x2 (m−3) +m2 = 0
Prawidłowa odpowiedź (z tyłu książki) to (−3,0) u (0,1)
Zadanie rozwiązałem, podstawiając x2 = t i obliczajac warunki:
Delta > 0
t1t2 > 0
t1 + t2 > 0
Wyszedł mi wynik m należy (−3,1). Czyli to czego mi brakuje to m =/= 0, jednak zupełnie nie
wiem, z czego to wynika.
Proszę o pomoc
1 mar 13:51
Jerzy:
Bo założyłeś ,że kwadratowe ma mieć dwa dodatnie pierwiastki, a to nie wystarcza.
1 mar 13:54
Jerzy:
Sorry ... źle przeczytałem, myślałem o dwóch rozwiązaniach.
1 mar 13:55
Jerzy:
Dla m = 0 równanie ma tylko trzy różne pierwiastki.
1 mar 14:04
Marek: Czy mógłbyś to jakoś pokazać, udowodnić?
1 mar 14:07
===:
pierwiastek z dwukwadratowego nie może być równy 0
dlatego t1*t2≠0 m2≠0 m≠0
1 mar 14:10
Jerzy:
Dla m = 0 mamy: x4 − 3x2 = 0 ⇔ x2(x2 −3) = 0 → trzy pierwiastki.
1 mar 14:22
Marek: Okej, teraz widzę, dzięki
1 mar 14:25
5-latek: Dane rownanie dwukwadratowe ma cztery pierwiastki rzeczywiste jesli jest ono faktycznie
rownaniem stopnia czwartego tzn jesli wspolczynnik ktory stoi przy x4 ≠0
oraz gdy otrzymane z niego przez podstawienie t=x2 rownanie kwadratowe
t2+(m−3)t+m2=0 ma dwa rozne pierwiastki dodatnie
Wowczas pierwiastkom t1 , t2 rownania
t2+(m−3)t+m2=0 odpowiadaja na mocy wzoru t=x2 cztery rozne pierwiastki danego rownania
x1= −√t1 x2= √t1 x3= −√t2 x4= √t2
Aby rownanie t2+(m−3)t+m2=0 mialo dwa rozne pierwiastki jesgo wyroznik (czyli delta >0
Pierwiastki rownania t2+(m−3)t+m2=0 beda dodatnie kiedy ich suma i iloczyn beda dodatnie
Zastosuj wzory Vieta do tego rownania i wyznacz m
Potem zestaw wszystkie warunki na m
1 mar 16:35