całka
marek: Witam wszystkich,robię pewnie jakiś głupi błąd w tym przykładzie ,
byłoby super jakby mógłby mi ktoś powiedzieć co robię zle w tej całce?
| | x dx | | (1−t )dt | | dt | | −t dt | |
∫ |
| =−∫ |
| =−∫ |
| −∫ |
| =−ln|t| + t +C |
| | 1−x | | t | | t | | t | |
t=1−x
dt=−dx
−x=t−1
x=1−t
1 mar 12:41
Jerzy:
Po co podstawienie ?
| | 1 − x + 1 | | 1 | |
= ∫ |
| dx = ∫dx +∫ |
| dx = .... |
| | 1−x | | 1−x | |
1 mar 12:44
Jerzy:
| | x −1 + 1 | |
Pomyłka: = − ∫ |
| dx |
| | x−1 | |
1 mar 12:46
marek: ale nawet jeśli robiłbym przez podstawienie to czemu wyjdzie mi różniący się wynik trochę od
Twojego sposobu?
1 mar 12:52
Jerzy:
Obydwa wyniki są takie same ( policz pochodną w obu przypadkach i zobaszysz )
1 mar 13:03
marek: masz rację , dzięki Jerzy
1 mar 13:09