Objętość i pole całkowite ostrosłupa prawidłowego
Michał:

W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym ściany boczne nachylone są do podstawy pod kątem α.
Wysokość ścian bocznych jest równa h. Wyznacz objętość i pole powierzchni całkowitej tego
ostrosłupa.
Zaznaczony trójkąt ma w podstawie 1/3 wysokości trójkąta równobocznego i tylko tyle jestem w
stanie ustalić. Nie wiem co dalej.
Odp:
V =
√3h
3 sin α cos
2α
P
c = 3
√3h
2 cos α(1 + cos α)
1 mar 10:58
Jerzy:
| | a√3 | |
Musisz obliczyć krawędż podstawy ze wzoru: h = |
| |
| | 2 | |
1 mar 10:59
Jerzy:
Kolizja oznaczeń ... h małe w tym wzorze oznacza wysokość podstawy bryły.
| | a√3 | |
Oznacz ją np x , wtedy a obliczasz ze wzoru: x = |
| |
| | 2 | |
1 mar 11:03
Michał:

Tylko co dalej? Mam niewiadomą h, H, 1/3 wysokości podstawy oraz kąt alfa. Nie wiem w jaki
sposób zapisać dalsze zależności.
1 mar 11:11
Jerzy:
h traktujesz jako znane ( z treści zadania)
Najpierw policz x ( to bedzie wg Twojego rysunku 1/3 wysokości podstawy d) ,
| | a√3 | |
potem a ( d = |
| ) , a na koncu H. |
| | 2 | |
1 mar 11:14
Jerzy:
| | | |
Pierwsza zależność: |
| = cosα → oblicz: d. |
| | h | |
1 mar 11:17
Michał: 3 cos α * h = d
sin α = H *
3 cos αd
Tak to trzeba zrobić?
1 mar 11:22
Michał: tg α = sin α / 3 cos α
Teraz już sam nie wiem co robię...
1 mar 11:24
Jerzy:
Powoli .... mamy: d = 3hcosα
teraz oblicz krawędź podstaw: a
1 mar 11:28
Michał: a = 2√3d3
1 mar 11:38
Jerzy:
Podstaw obliczone wcześniej d.
1 mar 11:39
Michał: Pp = 3√3 * cos2α * h2 ?
1 mar 11:40
Jerzy:
| | H | |
Dobrze ... teraz policz wysokość H ( |
| = sinα ) |
| | h | |
1 mar 11:42
Michał: H = sin α * h
Przy czym h = d / 3 cos α
I z tego już mogę wyliczyć V?
1 mar 11:47
Jerzy:
Do objętości już masz wszystko:
| | 1 | |
V = |
| Pp*H .... i licz. |
| | 3 | |
1 mar 11:48
Jerzy:
h traktujesz jako wartość znaną !
1 mar 11:49
Michał: Udało się. V = √3h3 * sin α cos2α
Bardzo dziękuję za pomoc.
Spróbuję jeszcze pole powierzchni całkowitej.
1 mar 11:54
Michał: Pc = Pp + 3P (pola ścian)
Pc = a * d + 3 * a * h
Pc = a(d + 3h)
Pc = 2√3d / 3 (3cos α + 3h)
Pc = 2√3d(cos α + h)
Pc = 2√3 * 3 cos α * h * h (cos α + 1)
Pc = 6√3h2 cos α(cos α + 1)
W odpowiedziach jest Pc = 3√3h2 cos α(cos α + 1)
Czy błąd wynika z obliczeń tutaj czy z wcześniej obliczonych danych?
1 mar 12:07
Jerzy:
Źle policzyłeś:
| | 1 | |
Pc = Pp + 3*Ps = 3√3cos2α*h2 + 3* |
| *2√3cosα*h2 = |
| | 2 | |
= 3
√3cos
2αh
2 + 3
√3cosα*h = 3
√3h
2cosα(cosα + 1)
1 mar 12:11
Jerzy:
w ostatniej linijce drugi składnik ma być: 3√3cosα*h2
1 mar 12:13
Jerzy:
P
p miałeś już policzone: P
p = 3
√3cos
2α*h
2
| | 1 | | 1 | |
Ps = |
| a*h = |
| 2√3cosα*h*h = √3cosα*h2 |
| | 2 | | 2 | |
1 mar 12:16
Michał: Faktycznie. Policzyłem pole boków jako a * h, zamiast 1/3 * a * h. Zapomniałem że to są
trójkąty, a nie prostokąty. Dziękuję jeszcze raz za pomoc.
1 mar 12:16