2x−1 | ||
wyznacz asymptoty funkcji f(x)= | ||
x+3 |
ax+b | ||
jest to funkcja homograficzna h(x)= | z mianownika wyrzucam x=−3 | |
cx+d |
a | ||
a asymptota pionowa y= | = 2 ? | |
c |
2(x +3) − 7 | −7 | |||
f(x) = | = 2 + | ... a teraz ? | ||
x+3 | x+3 |
(x+3)*2−7 | ||
rozpisz licznik tak,zeby mozna było skrócic z mianownikiem | ||
x+3 |
7 | ||
Wykres powstaje z przesunięcia wykresu funkcji: f(x) = − | o wektor v = [−3;2] | |
x |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |