1 mar 09:57
Jerzy:
Odp: A)
1 mar 10:05
cotyniepowiesz98:
wiem, ale jak to obliczyles?
1 mar 10:06
Jerzy:

Dwa razy pole zacieniowanego wycinka koła.
1 mar 10:14
Jerzy:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
P = 2*( |
| πr2 − |
| r2) = |
| πr2 − r2 = r2( |
| π − 1) = |
| | 4 | | 2 | | 2 | | 2 | |
1 mar 10:26
cotyniepowiesz98: Liczę pole ćwiartki, a potem odejmuję pole trójkąta, tak?
A jak mam pole cwiartki:
pi r
2 * 90 stopni/360 stopni
to mogę skrócić stopnie i zostaje mi po prostu 1/4

?
1 mar 10:31
Jerzy:
| | 1 | |
Pole ćwiartki koła: |
| πr2 |
| | 4 | |
całe rozwiaznie masz rozpisane wyżej.
1 mar 10:38
cotyniepowiesz98: Tak tak, wiem, dziekuje. Ale pytam ogolnie, czy moge tak skracac stopnie?
1 mar 10:39
Jolanta: | | α*πr2 | |
Może Ci sie przyda wzór na pole wycinka koła Pw= |
| w tym zadaniu |
| | 3600 | |
1 mar 10:41
cotyniepowiesz98: dziękuję
1 mar 10:42
Jerzy:
Ćwiartka ... z nazwy jedna czwarta.
1 mar 10:43
Jolanta: | | α*2πr | |
Na długość wycinka podobnie Lw= |
| |
| | 3690 | |
1 mar 10:44
Jolanta: przez 360 nie 369
1 mar 10:45