Logarytmy
Izydor: Oblicz:
60,25log6 81 − 2log6 12
Będę wdzięczny za szybką pomoc.
1 mar 09:53
Jerzy:
| | 4 | |
= 6log6( |
| ) = 6log616 = 16 |
| | 1/4 | |
1 mar 09:56
Jolanta: | 1 | |
| log681=log6811/4 811/4=4√81=3 |
| 4 | |
=log
63
| | 1 | | 1 | | 1 | |
2log6 |
| =log6 |
| )2=log6 |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
log63−log6 |
| =log6(3: |
| )=log612 |
| | 4 | | 4 | |
6
log612=12
1 mar 10:30
Jolanta: oczywiście Jerzy napisał dobrze.Chciałam tylko rozpisać i nie wiem jka mi ta 3 zamiast 4
wskoczyła 4√81=4 a dalej pojechałam odruchowo z bledem
1 mar 10:33
Jerzy:
| | 3 | |
Tak ... moja pomyłka: = 6log6( |
| ) = 6log612 = 12 |
| | 1/4 | |
1 mar 10:34
Jolanta: Nie jednak 3 .
1 mar 10:34
Jerzy:
To jam mam błąd.
1 mar 10:35
Izydor: Dziękuje za pomoc

.
1 mar 10:41