Trygonometria
Kora: Mam takie szbkie i proste pytanie. Majac funkcje kata podwojonego np
sin2x=2sinxcosx
to mozna to uogolnic jako sinAx=A*sinxcosx ?
1 mar 07:31
Benny: x=30
o
A=3
sin90
o=1
1 mar 07:47
Kora: troche zle mam napisane, chodzi mi o to np czy
sin4x=2sin2xcos2x
1 mar 08:05
Jerzy:
Tak , to jest poprawne.
1 mar 08:06
Adam: sin(2Ax)=2sin(Ax)cos(Ax)
w ten sposób to zadziała
jeśli chodzi o ogólność czyli wyrażenie
sin(nx) przez sinx oraz cosx to wraz z wrostem n wzór staje się coraz bardziej skomplikowany
1 mar 10:59
Jerzy:
Komplikuje się prz n nieparzystym.
1 mar 11:19
Adam: chyba masz na myśli wykorzystanie już znanych wzorów na podwojony kąt
wtedy to już raczej zależy od rokładu n na liczby pierwsze
ale nie możesz powiedzieć że przy liczbach parzystych sprawa się nie komplikuje
każda odpowiednio wielka n ma swój wzór odpowiednio skomplikowany
1 mar 11:31
Jerzy:
| | n | | n | |
Dla parzystego n mamy: sinnx = 2sin( |
| x)cos( |
| x) |
| | 2 | | 2 | |
1 mar 11:34
'Leszek: P.Jerzy , dla n=1 ten wzor tez jest poprawny ,przeciez
sin x = 2 sin(x/2) cos (x/2)
dla n =1/2
sin (x/2) = 2 sin(x/4) cos(x/4) i.t.p
1 mar 12:56
Jerzy:
Racja .. nie to miałem na myśli.
1 mar 13:00