help z prawdopodobieństwem
Zygmunt: Z talii 12 kart − czterech asów, królów i dam − wybieramy losowo dwie karty. Obliczyć
prawdopodobieństwo zdarzenia, że wybrano 2 króle, jeśli wiemy, że
a) wybrano co najmniej jednego króla
b) wśród wybranych kart jest czarny król
c) wśród wybranych kart jest król pik
1 mar 01:08
Pytający:
A − wybrano 2 króle
A pod warunkiem B:
a) B − wybrano co najmniej jednego króla
=6+4*8=38
(wybrano 2 króle) i (wybrano co najmniej jednego króla) = (wybrano 2 króle)
|A∩B|=|A|=6
b) B − wśród wybranych kart jest czarny król
=1+2*10=21
(wybrano 2 króle) i (wśród wybranych kart jest czarny król) = (wybrano 2 czarne króle)
c) B − wśród wybranych kart jest król pik
=1*11=11
(wybrano 2 króle) i (wśród wybranych kart jest król pik) = (wybrano 2 króle, w tym króla pik)
1 mar 01:30
Pytający: W podpunkcie b) się pomyliłem:
(wybrano 2 króle) i (wśród wybranych kart jest czarny król) = (wybrano 2 króle w tym co
najmniej 1 czarny)
1 mar 01:37