ttt
tade: Uzasadnij, że funkcja f(x)=x3+ax2+3x+1 dla |a|≤3 jest funkcją rosnąca
a∊<−3;3>
f'(x)=3x2+2ax+3 f'(x)=0⇔3x2+2ax+3=0
Δ=4a2−4*3*3=4a−36=4(a2−9)=4(a−3)(a+3)<0
ramiona wykresu pochodnej skierowane są w górę, w przedziale a∊(−3;3) Δ<0 zatem cały wykres
jest nad osią
dla a=3
f'(x)=3x2+6x+3=3(x2+2x+1)=3(x+1)2 ma jedno miejsce zerowe, ale nie przecina osi, nie zmienia
znaku wiec funkcja nadal jest rosnąca
dla a=−3
f'(x)=3x2−6x+3=3(x−1)2 − tak jak u góry
Dobrze?
28 lut 23:39
lulu: tak
1 mar 00:59