Układ równań(metoda eliminacji Gaussa)
Krystian: Dzień dobry, bardzo proszę o pomoc oto zadanie:
UKLAD RÓWNAŃ:
5x+3y+4z=−18
3x+z=−7
8x+3y+5z=−25
Ogólnie potrafię robić takie przykłady, ale ten wyjątkowo nie chcę mi wyjść.
Ktoś ma jakiś pomysł?
28 lut 22:46
Janek191:
Z 2) z = −3 x − 7
5 x +3 y + 4*( −3 x − 7) = − 18
8 x +3 y + 5*( −3 x − 7) = − 25
−−−−−−−−−−−−−−
− 7 x + 3 y = 10
− 7 x + 3 y = 10
Odp.
( x, y, −3 x − 7) x ∊ℛ
28 lut 22:52
Adamm: y∊ℛ ?
28 lut 22:54
Adamm: nieważne, ale odp. chyba jest nie tak
28 lut 22:54
Janek191:
y ∊ ℛ
28 lut 22:55
Mila:
Dałabym odp. tak:
z=−3x−7, x∊R
28 lut 23:19
Krystian: TO jest policzone metoda elminacji gaussa?
1 mar 00:03