prawdpodobieństwo
Biolog1: Udowodnij, że wylosowanie z talii 52 kart asa i wylosowanie karty czerwonej(kara lub kiera) są
zdarzeniami niezależnymi.
POMOOOCY
28 lut 22:33
Pytający:
A − wylosowanie asa
B − wylosowanie karty czerwonej
| | 4 | | 1 | |
P(A)= |
| = |
| // są 4 asy |
| | 52 | | 13 | |
| | 26 | | 1 | |
P(B)= |
| = |
| // jest 26 kart czerwonych |
| | 52 | | 2 | |
| | 2 | | 1 | |
P(A∩B)= |
| = |
| // są 2 czerwone asy |
| | 52 | | 26 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
P(A)*P(B)= |
| * |
| = |
| =P(A∩B), więc zdarzenia niezależne. |
| | 13 | | 2 | | 26 | |
28 lut 22:39