Planimetria
dosix: 3. W trójkącie równoramiennym ABC o podstawie AB, gdzie |AB| = a oraz |AC| = |BC| = b,
| √2x2+b2 | |
poprowadzono środkową AD długości x. Wykaż, że x = |
| |
| 2 | |
28 lut 22:25
dosix: błąd pod pierwsiatkiem powinno byc 2a2+b2
28 lut 22:28
dosix: pomoze ktos?
28 lut 22:55
Eta:

Dwa razy z twierdzenia kosinusów w trójkątach ABD i ADC
a
2=x
2+(b
2/4)−2x*(b/2)*cosα
i b
2=x
2+(b
2/4)+2x*(b/2)*cosα bo cos(180
o−α)= − cosα
+ −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| √2a2+b2 | |
a2+b2= 2x2+(b2/2) ⇒ 4x2= 2a2+b2 ⇒ x= |
| |
| 2 | |
28 lut 23:05