1 | ||
= (sin2x)2 − 2sin2xcos2x + (cos2x)2 + | *4sin2xcos2x = | |
2 |
1 | 1 | |||
= (cos2x − sin2x)2 + | (2sinxcosx)2 = (cos2x)2 + | (sin2x)2 | ||
2 | 2 |
1 | ||
sin4 x+cos4 x=cos4x ⇔ cos2(2x) − sin2(2x) = (cos2x)2 + | sin2(2x) ⇔ | |
2 |
3 | ||
⇔ | sin2(2x) =0 ⇔ 2x = kπ ⇒ x = kπ/2 , k ∊ C | |
2 |
1 | ||
sin4x+cos4x= 1− | sin2(2x) i cos(4x)=1−2sin2(2x) | |
2 |
π | ||
sin2(2x)=0 ⇒ 2x=0 +kπ ⇒ x= k* | , k∊C | |
2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |