Finanse -kapitalizacja
Żenibystudent: Czy jakaś dobra duszyczka mogłaby mi to wytłumaczyć ?
Temat to Kapitalizacja odsetek ( przedmiot : Finanse )
Mam takowe zadanie :
Pewien bank oferuje lokatę :
a) lokatę kapitalizowaną miesięcznie przy nominalnej stopie procentowej 3 %
Rozwiązanie Pani na zajęciach nam podała takie:
FV=PV( 1+ 0,0312 ) 12 − 1
I tu pada moje pytanie , bo wszystko ok , podstawiam do wzoru i gitara ale dlaczego w tym
przypadku muszę odjąć tą 1 ?
28 lut 22:09
Pytający: Nie studiowałem finansów, ale zgaduję, iż obliczasz zysk. Stąd jeśli Ci wyjdzie, załóżmy:
1,03046, to zysk=1,03046−1=0,03046=3,046%. Cokolwiek oznaczają FV i PV.
28 lut 22:21
Maryla27: wartość przyszła
| | 0.03 | |
Future Value FV=PV(1+ |
| )12−PV |
| | 12 | |
albo
| | 0.03 | |
FV=PV((1+ |
| )12−1) odsetki 1=100%PV Present Value |
| | 12 | |
1 mar 13:07
Maryla27: jeśli 1 = podatek od odsetek
1 mar 13:08
Maryla27: Pokręciłam
| | 0.03 | |
wartość przyszła FV=PV(1+ |
| )12 taki jest wzór na kapitał końcowy (minus podatek) |
| | 12 | |
r=0.03
m=12 kapitalizacji
Dobrze wstawione nawiasy?
1 mar 13:13