matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz rownanie stycznej do wykresu...
Artus:
Wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji f w punkcie odciętej x0.
x
3
a) f(x)=
+x x0=−1
3
b) f(x)=(x−4)
3
x0=3 a) f(x0)=−4 jak z tego wyliczyć f'(x) ? x
2
+1 będzie pochodną ?
28 lut 21:53
Mila:
a)
x
3
f(x)=
+x , x
0
=−1
3
Styczna:
1
4
f(−1)=−
−1=−
3
3
4
P=(−1,−
) punkt styczności
3
s: y=f'(x
0
)x+b
x
2
f'(x)=3*
+1= x
2
+1
3
f'(−1)=1+1=2
4
2
s: y=2x+b i P∊s⇔−
=2*(−1)+b, b=
3
3
Styczna
2
s: y=2x+
3
============
28 lut 22:10