Parametr, funkcja liniowa.
King: Siedzę już 10 minut i nie mam już pomysłu.
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których miejscem zerowym funkcji f(x)= −2x+2m−m2+1
jest liczba mniejsza od −2
28 lut 21:38
azeta: | | b | |
dowolna funkcja liniowa f(x)=ax+b (dla a≠0), ma miejsce zerowe dla x=− |
| |
| | a | |
| | b | |
kiedy np. funkcja ma miejsce zerowe x>1? ⇔− |
| >1 |
| | a | |
28 lut 21:42
azeta: ma miejsce zerowe, bez dla
28 lut 21:44
Eta:
| | −b | |
f(x) =ax+b −−− funkcja libiowa xo= |
| , a≠0 |
| | a | |
to: f(x)= −2x+(2m−m
2+1) a= −2, b= −m
2+2m+1 i x
o<−2
−m
2+2m+1<−4
m
2−2m−5>0 Δ = ............
............ dokończ
28 lut 21:49
King: m∊(−
∞,1−
√6 ) i (1+
√6,
∞)
Zgadza się .
Dziękuje
28 lut 21:50