styczna
1.167: wyznacz rownanie prostej stycznej do wykresu funkcji 2x2+3x−5=0 i prostopadłej do prostej o
równaniu x+y+2=0
moge to zadanie zrobic przyrownujac ax i pozniej z tego wyznaczyc b czy nie nie mam pojecia jak
sie za to zabrac dziekuje za pomoc
28 lut 21:25
===:
Prosta x+y+2=0 ⇒ y=−x−2 ma współczynnik kierunkowy równy −1
Prosta prostopadła do niej ma współczynnik równy 1
a ma być ona jednocześnie styczna do paraboli f(x)=2x
2+3x−5
f'(x)=4x+3
| 1 | |
f'(x)=1 1=4xs+3 ⇒ xs=− |
| |
| 2 | |
f(x
s)=0,5−1,5−5=−6
i teraz pisz równanie stycznej
28 lut 21:34
===:
28 lut 21:38
Mila:
![rysunek](rys/129971.png)
1) f(x)=2x
2+3x−5
Prosta :
k: x+y+2=0 ⇔y=−x−2
s− styczna , s⊥k⇔
s: y=x+b ⇔
2)
f'(x
0)=1
f'(x)=4x+3
4x
0+3=1, 4x
0=−2
3)
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 3 | |
f(− |
| )=2* |
| +3*(− |
| )−5= |
| − |
| −5=−6 |
| 2 | | 4 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| 1 | |
P=(− |
| ,−6) punkt styczności |
| 2 | |
4)
Styczna
28 lut 21:40
Zozol: Hej, skąd wzięło się f(x⁰)=1
26 lis 21:08
Jolanta: xO to punkt styczności Współczynnik kierunkowy prostej równy jest pochodnej w punkcie
stycznosci
Prosta x+y+2=0 ⇔y=−x−2 ma wspolczynnik kierunkowy rowny −1
Czyli prosta do niej prostopadła ma wspolczynnik kierunkowy rowny 1
26 lis 21:29
Zozol: Dziękuję Jolanta 🤩
27 lis 19:20