oblicz granicę
xyz: oblicz granicę ciągu :
lim (n+1/2n)n
lim 1+2n−3n
28 lut 21:24
3Silnia&6: b) b
n → −
∞
| | 1 | | 1 | |
a) an = U{1 + |
| )n = ((1 + |
| )2n)1/2 → e1/2 |
| | 2n | | 2n | |
28 lut 21:36
xyz: w tym ''a'' wyszlo mi tak samo, ale w odpowiedziach jest że lim=0...
28 lut 21:47
3Silnia&6: ja licze przy n → ∞, a w zad. jak jest, bo nie podales ?
28 lut 21:49
xyz: no tez tak
28 lut 21:50
3Silnia&6: to zla odp. i tyle ;s
28 lut 21:52
xyz: oby xD a jeszcze mógłbyś mi wytlumaczyc jak ''dojsc'' do rozwiazania w podpunkcie b?
28 lut 21:55
azeta: | n+1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| + |
| = |
| (1+ |
| ) |
| 2n | | 2 | | 2n | | 2 | | n | |
| | 1 | | 1 | |
limn→∞ ( |
| )n(1+ |
| ) n =0  |
| | 2 | | n | |
28 lut 22:00
3Silnia&6: xdd no chyba, ze tak to wyglada
28 lut 22:01
3Silnia&6: a w b) wyciagasz najwieksza wartosc
| | 2 | | 1 | |
1 + 2n − 3n = −3n ( 1 − |
| − |
| ) → −∞ ( 1 − 2/3 − 0) = −∞ |
| | 3 | | 3n | |
28 lut 22:03
xyz: dziękuję Wam bardzo!
1 mar 11:27