parametr a
matma: mam takie zadanie wyznacz wszystkie wartosci parametru a dla ktorych rownanie 3x5−5x3+a=0 ma
dokladnie dwa pierwiastki i moje pytanie jest czy moge rozwiazac to zadanie dzielac przez a i
−a schematem hornera ?
28 lut 20:54
5-latek: Nie mozesz
Waruek
Δ≥0
28 lut 21:00
matma: tak ale tam jest do 5 stopnia
28 lut 21:03
5-latek: Przepraszam ale zuwazylem rownanie kwadratowe
28 lut 21:03
matma: nie ma problemu
28 lut 21:04
matma: wiec ponawiam pytanie
28 lut 21:04
===:
28 lut 21:18
1.167: nierozumiem
28 lut 21:26
===:
zielona krzywa fo f(x)=3x5−5x3
"Cięta" jest stałą y=−a
Krzywa i prosta mają dwa punkty wspólne dla −a=−2 lub −a=2
28 lut 21:41
grzest:
3x
5−5x
3=−a
Rozpatrzmy dwie funkcje
y=3x
5−5x
3 oraz y
1=−a.
Miejsca zerowe pierwszej funkcji:
x
3(3x
2−5)=0
x
1,2,3=0,
x
4=
√5/3,
x
5=−
√5/3.
Ekstrema lokalne:
y'=15x
4−15x
2, y''=60x
3−30x
y'(x)=0
x
1,2=0 − punkt przegięcia gdyż y''(0)=0
x
3=1 − minimum, gdyż y''(1)=30>0
x
x=−1 − maksimum, gdyż y''(−1)=−30<0
Wykres funkcji
https://www.wolframalpha.com/input/?i=plot++3x%5E5%E2%88%925x%5E3
Z wykresu funkcji y(x) widać, że pierwiastki otrzymamy dla a=2 lub a=−2.
28 lut 21:44
1.167: a mogłbym to zrobic tak jak napisalem z hornera ?
28 lut 21:45
1.167: poniewaz jedno a mi wyszlo dobrze jak tak robilem ale nwm czy to jest poprostu dobry tok
rozumowania dziekuje
28 lut 21:46
1.167: ?
28 lut 22:35
===:
NIE
28 lut 22:36