Trójmian kwadratowy
Wielomian: Dany jest trójmian kwadratowy y=ax
2+x+c. Liczby a,x1,x2, gdzie x1,x2 sa pierwiastkami
trójmianu których iloczyn jest równy 6, tworzą w podanej kolejności ciąg arytmetyczny o
różnicy 1. Wykaż, że a−c=b lub a−c=−b
x1*x2=6
2x1=a+x1
2x1−x2=x1−1
x1−x2=−1
(x1−x2)
2=1
(x1+x2)
2−4x1x2=1
x1+x2=5 lub −5
I
c=−b+a
b=a−c
II
c=b+a
−b=a−c
W taki sposób udowodniłem to ?
28 lut 20:49
Mila:
Czy trójmian ma być taki?
y=ax2+bx+c
28 lut 20:53
Wielomian: Tak, mały błąd
28 lut 20:54
Eta:
a=k−1, x1=k , x2= k+1 −−− bo tworzą ciąg arytm. o różnicy r=1
i k(k+1)=6 ⇒ k= 2 lub k= −3
dla k=2 dla k= −3
a=1 x1=2, x2=3 a=−4 , x1= −3 , x2= −2
y=(x−2)(x−3)= x2−5x+6 y= −4(x+3)(x+2) = −4x2−20x−24
a=1 , b= −5 , c=6 a= −4 , b= −20 , c= −24
a−c=−5 a−c= 24
a−c= b a−c= −b
28 lut 21:20
Wielomian: Eto, a te moje wyliczenia, a może bardziej błaznowanie, przeszłyby ? ^^
28 lut 21:22
Mila:
Jeden zapis popraw:
x
2−x
1=1 i podnoś do kwadratu.
Reszta dobrze.
Ja jeszcze inaczej liczyłam niż Ty i
Eta.
28 lut 21:26
Eta:
Bardzo ładnie

Nie rozciągaj tak obliczeń ( bo arkusza Ci zabraknie

Ja podałam inny sposób
28 lut 21:27
Wielomian: Dziękuję bardzo i życzę matematycznych snów !
28 lut 21:30