Objetosc bryly ograniczonej powierzchniami.
miki: Oblicz objetosc bryly ograniczonej powierzchniami x
2+y
2=2z
2 oraz x
2+y
2=3−z.
Czy mogę użyć tutaj wspolrzednych walcowych i podzielić sobie tę bryłę na dwie jakby czesci.
Z tej górnej, ponad z=1, byłoby 0≤r≤sqrt{2}, 0≤γ≤2π, 1≤z≤r
√2/2,
a tej dolnej: 0≤r≤sqrt{2}, 0≤γ≤2π, 1≤z≤3−r
2...
28 lut 20:40
'Leszek: To nie sa walce , rownanie x2 + y2 = 2z2 okresla stozek , zas rownanie
z = 3 − ( x2 + y2 ) okresla paraboloide obrotowa .
Wykonaj rysunek w plaszczyznie osi z pionowa ,x pozioma i y = 0.
to sie przekonasz jaka to bryla w rzeczywistosci
Rozwiaz uklad rownan z = 3 − x2 i z = | x |/√2
Wowczas znajdziesz obszar calkowania D i wprowadz wspolrzedne biegunowe
Powodzenia !
28 lut 20:56
miki: tak wlasnie zrobilem i wyszlo mi, że −3/2≤z≤1,
28 lut 21:10
'Leszek: Przeczytaj dokladnie co Ci napisalem i wyznacz x ,nie z !
z = 3 −
2 oraz z = x/
√2 ⇒ x =
√2
wowczas obszar calkowania D : x = ( −
√2 ,
√2 ) i y = ( −
√2 ,
√2 )
We wspolrzednych biegunowych r = ( 0 ,
√2 ) i φ = ( 0 , 2π )
Czyli
V = ∫ dz ∫ dx ∫ dy = ∫ dφ ∫ [ z
1 − z
2 ] r ∫ dr
z
1 = 3 − ( x
2 + y
2 )
28 lut 21:52
'Leszek: W drugi wierszu pojawil sie blad druku ,poninno byc z = 3 − x2
28 lut 21:53