oblicz granicę
Artus: Oblicz granice
a) x−5/
√x−4−1
b)
√2x−7−1/
√x−3−1
Nie wiem jak się do tych pierwiastków dobrać
28 lut 19:36
zef: x→
28 lut 19:37
Artus: Faktycznie.. x→5 w pierwszym, w drugim x→−6
28 lut 19:46
zef: | | x−5 | | 0 | | 1 | |
a)limx→5 |
| =[ |
| ].. H⇒limx→5 |
| =limx→52√x−4=2 |
| | √x−4−1 | | 0 | | | |
Dobrze przepisałeś b ? Sprawdź
28 lut 19:50
Artus: Dobrze przepisałem, natomiast nadal nie rozumiem skąd się wzięło to wszystko za h⇒limx→5,
jeżeli mógłbyś wytłumaczyć byłbym wdzięczny.
28 lut 19:55
zef: | | 0 | | ∞ | |
W przypadku gdy granica po podstawieniu wynosi [ |
| ] lub [ |
| ] wtedy można skorzystać z |
| | 0 | | ∞ | |
de Hospitala wtedy:
| | f(x) | | f'(x) | |
limx→a |
| =limx→a |
| , miałeś już pochodne czy nie za bardzo to |
| | g(x) | | g'(x) | |
rozumiesz ?
28 lut 19:59
Artus: Okej, już wiem. Pochodne miałem, natomiast nigdy w życiu nie miałem mówione o tej regule.
28 lut 20:02
zef: Można też w taki sposób:
| | x−5 | | √x−4+1 | |
limx→5[ |
| * |
| ] |
| | √x−4−1 | | √x−4+1 | |
28 lut 20:05
Zdzisław: Możesz zrobić też tak:
| | x−5 | | x−5 | | √x−4+1 | |
limx→5 |
| =limx→5 |
| * |
| = |
| | √x−4−1 | | √x−4−1 | | √x−4+1 | |
| | (x−5)(√x−4+1) | |
limx→5 |
| = limx→5 (√x−4+1) = √5−4+1=2 |
| | x−5 | |
28 lut 20:09