ciągi
Podstawa: Dany jest ciąg arytmetyczny (a
n) określony dla każdej liczby naturalnej n>=1 , w którym suma
pierwszych 50 wyrazów jest równa 9900, a suma wyrazów o numerach od 41 do 70 (włącznie) jest
równa 540.Oblicz sume wszystkich dodatnich wyrazów ciągu.
pomoze ktoś to policzyć bo nie potrafie
28 lut 19:36
fermat_euler: | a1+a50 | |
| *50=9900 ⇒a1+a50=396 |
| 2 | |
| a41+a70 | |
| *30=540⇒a41+a70=36 |
| 2 | |
a
1+a
50=a
1+a
1+49r=2a
1+49r=396
a
41+a
70=36=a
1+40r+a
1+69r=2a
1+109r=396
| ⎧ | 2a1+49r=396 | |
| ⎩ | 2a1+109r=396 | ⇒a1=345, r=−6
|
Sprawdzamy ile wyrazów jest dodatnich.
a
n=345+(n−1)(−6) >0
6n<351
n<58,5
Czyli mamy 58 dodatnich wyrazów.
| | a1+a58 | |
Pozostaje do obliczenia |
| *58=... |
| | 2 | |
28 lut 20:36
Podstawa: nie rozumiem czego w czwartej linijce jest
2a1+109r=396
1 mar 09:23
Jerzy:
a1 + a1 = 2a1
40r + 69r = 109r
1 mar 09:25
Podstawa: to jest logiczne ale czego powstaje 396
1 mar 09:28
Jerzy:
Pomylił się ... ma być : = 36
1 mar 09:31
Podstawa: ok
1 mar 09:31