stereo
qw2: Podstawą ostrosłupa ABCDS jest romb ABCD , w którym |∡DAB | = 60∘ . Krawędź SA jest
wysokością ostrosłupa oraz jej długość jest równa długości krawędzi podstawy. Oblicz sinus
kąta nachylenia ściany SBC do płaszczyzny podstawy.
28 lut 19:24
Eta:

Fajne zadanko

Chodzi o kąt AES (α) −−− kąt nachylenia ściany CBS do płaszczyzny podstawy
gdzie E jest rzutem prostokątnym A na przedłużenie boku BC
w trójkącie prostokątnym AEB |AE|= a
√3
to w trójkącie prostokątnym EAS |ES|=
√4a2+3a2=a
√7
| | 2a | |
sinα= |
| =............. |
| | a√7 | |
28 lut 23:54