opisanie prawdopodobieńtwa
Mikołaj1: Jak opisać zdarzenie Ω i A?
W pudełku są 4 różowe kule i 5 czarnych. Jaka jest szansa, że przy wyborze czterech kul, trzy
będą czarne?
Wskazówka: Moc Ω i zdarzenia można policzyć poprzez rozbicie na przypadki.
28 lut 19:22
Mikołaj1: Ma ktoś pomysł
28 lut 19:35
Gość :): Spróbuj zrobić sobie drzewko
28 lut 19:38
Mikołaj1: ale mi chodzi tylko o opisanie Ω i A
28 lut 19:43
'Leszek:
Ω − zbior zdarzen elementarnych , sa to czteroelementowe kombinacje ze zbioru
dziewiecioelementowego
| | 9! | |
| Ω | = |
| = 6*7*8*9/24= 126 |
| | 4!*(9−4)! | |
A = ( trzy kule czarne i jedna rozowa ) jest to iloczyn kombinacji trzyelementowej z
pieciu kul czarnych i jednoelementowei kombinacji z czterech kul rozowych,czyli
| | 5! | | 4! | |
| A | = |
| * |
| |
| | 3!*(5−3)! | | 1!*(4−1)! | |
28 lut 20:04