Czy to podstawienie jest dobre?
Eldokanawolno : Czy podstawienie x
2+2=t
2 coś tutaj pomoże, nie mam innego pomysłu
28 lut 19:15
Eldokanawolno : Sorki, w liczniku powinno być xdx
28 lut 19:22
zef: x
2+2=t d/dx
2x=dt/dx
2xdx=dt
| −1 | | dt | | −1 | | −1 | |
| ∫ |
| = |
| ln|t|= |
| ln|x2+2| |
| 2 | | t−1 | | 2 | | 2 | |
28 lut 19:24
Eldokanawolno : Czy mógłbyś powiedzieć gdzie mam błąd
X
+2=t
2
xdx=tdt
Wychodzi i całka:
28 lut 19:31
zef: | | −1 | | dt | |
Aj, źle zrobiłem  , powinno być po podstawieniu do całki |
| ∫ |
| |
| | 2 | | √t−1 | |
28 lut 19:31
Eldokanawolno : Czyli moje podstawienie jest złe ?
28 lut 20:21
Eldokanawolno : Bo wychodzi mi zły wynik
28 lut 20:42