Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego
mental2009: Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego, którego wszystkie krawędzie mają długość
12.
28 lut 19:14
5-latek: Jaki jest wzor na objetosc ostroslupa ?
28 lut 19:17
28 lut 19:26
5-latek: ja nie prosilem o wzor na wysikosc w trojkacie rownobocznyn (bez tego xsa tylko o wzor na
objetosc ostroslupa
Znajdz w tablicach albo w ksiazce
28 lut 19:28
mental2009: V=Pp*h
28 lut 20:15
Księżna Łucja: Czego nie potrafisz wyznaczyć Pp czy h ?
28 lut 20:20
mental2009: h
28 lut 20:23
28 lut 20:25
Księżna Łucja: Z Pitagorasa wylicz
28 lut 20:27
Mila:

a=12
Ostrosłup prawidłowy trójkątny , wszystkie krawędzie równe to czworościan foremny.
Powinieneś nauczyć się , jakie ma własności.
1) Podstawa :
| | a2√3 | | 122*√3 | | 144√3 | |
PΔABC= |
| = |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
PΔABC=36√3
2)
3) Trzeba obliczyć długość H: ( wyprowadzam wzór)
W ΔSOC:
| | 2 | | 2 | | a√3 | | a√3 | |
|OC|= |
| h= |
| * |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 3 | |
a
2=H
2+|OC|
2
| | a√3 | | 3a2 | |
a2=H2+( |
| )2⇔a2=H2+ |
| |
| | 3 | | 9 | |
| | 2 | | √2 | | a√6 | |
H2= |
| a2⇔H= |
| *a= |
| |
| | 3 | | √3 | | 3 | |
===================
4)
| | 1 | |
V= |
| *36√3*4√6=12*4*√18=48*3√2 |
| | 3 | |
V=144
√2
====
Wzory: Czworościan foremny o krawędzi a.
| | 1 | | a√6 | |
r= |
| H= |
| − promień kuli wpisanej |
| | 4 | | 12 | |
| | 3 | | a√6 | |
R= |
| H= |
| − promień kuli opisanej |
| | 4 | | 4 | |
−−−−−−−−−−−−−−
28 lut 20:27
Mila:
Mental zabierz się do nauki, bo widzę, że wpisujesz często zadania,
gdzie trzeba tylko podstawić do wzoru.
28 lut 20:30
5-latek: Juz Ci Mila (pozdrawiam napisala .
28 lut 20:31