logarytmy
Podstawa: | | I | |
Poziom natężenia dźwięku w decybelach opisany jest wzorem L=10log |
| , gdzie I jest |
| | I0 | |
natężeniem dzwieku wyrażonym w W/m
2, a I
0=10
−12 jest stala nazwana natężeniem dzwieku
odniesienia.Poziom natężenia szeptu wynosi 20dB, a odpowiadające mu natężenie I
1 jest 10000
mniejsze niż natężenie I
2 pracującego odkurzacza.Oblicz natężenia dzwieku w decybelach
pracującego odkurzacza
28 lut 19:10
Podstawa: up
28 lut 19:26
Podstawa: Prosze
28 lut 19:38
'Leszek:
I
2 = 10000 I
1
| | 104*I1 | | I1 | |
L2 = 10 log |
| = 10 log 104 + 10 log |
| = |
| | Io | | Io | |
= 40 dB + 20 dB = 60 dB
Proponuje rowniez takie zadanie :
Moc akustyczna zrodla dzwieku wynosi P = 4π*10
−8 W .
Obliczyc poziom natezenia dzwieku (dB) w odleglosci r = 10 m od zrodla .
| | I | |
L = 10log |
| = 10 log 100 = 20 dB |
| | Io | |
28 lut 19:48
Podstawa: dziękuję
28 lut 19:55
Urban: Fajne rozwiazanie robie je wlasnie na lekcji pozdrawiam
8 paź 13:01
VV: zdradź nam jeszcze jakżeś sie do tego dokopał w tym bałaganie ?
8 paź 19:51