wykaz
xszawix: wykaż, ze a4+b4<a6/b2 +b6/a2
28 lut 18:45
xszawix: 
?
28 lut 19:30
relaa:
Dla a = b mamy równość.
28 lut 20:22
3Silnia&6: zal. ab ≠ 0; dla a = b zachodzi rownosc jak wyzej wspomniano, wiec zal. a ≠ b
a
4 + b
6 − a
6/b
2 − b
6 /a
2
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
a6 ( |
| − |
| ) − b6( |
| − |
| ) < 0 |
| | a2 | | b2 | | a2 | | b2 | |
| | 1 | | 1 | |
( |
| − |
| )(a6 − b6) < 0 |
| | a2 | | b2 | |
Wiadomo, ze: a
6, b
6, 1/a
2, 1/b
2 > 0
| | 1 | | 1 | |
Bez strat przyjmuje |a|>|b| . Wowczas ( |
| − |
| )(a6 − b6) < 0 ,bo ... |
| | a2 | | b2 | |
| | 1 | | 1 | |
Oznacze X= |
| − |
| i Y = a6 − b6 |
| | a2 | | b2 | |
... mozna rozpatrzec wszystkie mozliwe rozwiazania schematy (a,b w modulach)
1) a < 1 , b < 1 ⇒ X >0 , Y < 0
2) a > 1, b > 1 ⇒ X >0, Y < 0
3) a > 1, b < 1 ⇒ X <0, Y > 0
Np. dla schematu a = −0,15; b = 15. ( |a|<|b| − wiec zamieniam (a,b) na (b,a) − wtedy mam
wykazac takei cos (to samo)
| | 1 | | 1 | |
( |
| − |
| )(b6 − a6) < 0 − w tym celu korzystam ze schamatu 3) |
| | b2 | | a2 | |
C.B.D.O
28 lut 21:30
Eta:
Pewnie miała być nierówność słaba : a4+b4≤....
Jeżeli taka nierówność zachodzi to przekształcamy ją równoważnie ( taki komentarz)
a8+b8 −a6b2−b6a2≥0
a6(a2−b2) −b6(a2−b2)≥0
(a6−b6)(a2−b2)≥0
dla a=b zachodzi równość
dla a>b zachodzi nierówność (+)*(+) >0
dla a<b też zachodzi nierówność (−)*(−)>0
zatem wyjściowa nierówność też zachodzi
c.n.w
28 lut 21:40
Eta:
O kurczę

.... zapomniałam,że miałam Ci nie pomagać (za brak choć jednego słowa "dziękuję"
28 lut 22:17