Wskaz zbior w ktorym f(x)= u{-3}{x} jest rosnaca.
Linda: Wskaz zbior w ktorym f(x)= −3x jest rosnaca.
a) R\{−3}
b) <3,∞)
c) R\{0}
d)R\{−∞, 3}
Narysowalam sobie ten wykres i caly czas mi wychodzi odpowiedz c, a powinna b.
Moze mi ktos to wytlumaczyc?
28 lut 18:43
karty do gry: x1 = −1 , f(x1) = 3
x2 = 1 , f(x2) = −3
Funkcja jest rosnaca gdy :
x1 < x2 ⇒ f(x1) < f(x2)
czyli
−1 < 1 ⇒ 3 < − 3
B)
Funkcja jest rosnaca przedziałami ale nie w całej swojej dziediznie.
28 lut 18:47
Linda: A odpowiedz d, dlaczego odpada?
28 lut 18:58
5-latek: Przeciez funkcja nie jest okreslona dla x=0
28 lut 19:00
Jerzy:
Ta funkcja rosnie w przedzialach (−∞;0) U (0;+∞)
u Ciebie tylko B nalezy do tego zbioru.
28 lut 19:01