Całkowanie po dwóch obszarach
zef:
![rysunek](rys/129949.png)
Jak obliczyć przykładowo pole trójkąta za pomocą całki ?
Po jednym obszarze wiem jak się to robi np. jak mamy parabolę i prostą ale jak to zrobić w
takim trójkącie ?
28 lut 18:26
Jerzy:
Podzielic na dwa trojkaty.
28 lut 18:27
zef:
![rysunek](rys/129950.png)
Czerwona kreska to linia dzieląca.
n−niebieski
z−zielony
p−pomarańczowy
Wzory tych funkcji.
∫
ab(n−p)dx+∫
cd(z−p)dx
Tak można ?
28 lut 18:31
Pytający:
![rysunek](rys/129951.png)
P=∫
ab (
f(x)−
f(x))dx + ∫
bc (
f(x)−
f(x))dx
28 lut 18:31
zef: Pytający, dziękuję ślicznie !
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Tak właśnie myślałem, macie panowie może zadanie żeby sprawdzić czy na pewno to umiem ?
28 lut 18:33
Jerzy:
Naszkicuj trojkat ktorego pole obliczysz bez calki a potem policz go calką.
28 lut 18:35
zef:
![rysunek](rys/129953.png)
I.P
Δ=0.5*4*3=6
II. y
BC=1
x
AB=3
y
AC=?
wyznaczam y
AC gdzie A=(3,4),C=(7,1)
4=3a+b ⇔ b=4−3a
| 3 | | 25 | |
1=7a+b .. 1=7a+4−3a .. 4a=−3 a=−0,75 .. b=4−3(− |
| )= |
| |
| 4 | | 4 | |
x
AB=3
y
BC=1
| 25 | |
∫(−0,75x+ |
| −1)dx hmm i tu jest tylko 1 punkt przecięcia więc nie za bardzo wiem jak |
| 4 | |
wyznaczyć granice całkowania
28 lut 18:44
Jerzy:
[3;7]
28 lut 18:46
zef: No ale punkt x=3 jest miejscem przecięcia prostej ac z ab a 7 prostej ac z bc Więc jak to dać
do jednej całki ?
28 lut 18:48
Jerzy:
x zmienia sie w tych granicach.
28 lut 18:49
Jerzy:
Dolna granica x = 3, gorna x = 7
28 lut 18:50
zef:
∫37yac−ybcdx+∫41xab−xacdy Myślałem to zrobić w taki sposób, dobrze myślę ?
28 lut 18:50
Jerzy:
Tak jak napissles na poczatku i calkuj wcgranicach 3,7
28 lut 18:52
zef: | 25 | | 4 | | 21 | | 3x2 | | 21 | |
∫37(−0,75x+ |
| − |
| )dx=∫37(−0,75x+ |
| )dx=|− |
| + |
| x|37= |
| 4 | | 4 | | 4 | | 8 | | 4 | |
| −147 | | 147 | | 27 | | 63 | | 147 | | 27 | | 126 | |
[ |
| + |
| ]−[− |
| + |
| ]= |
| −[− |
| + |
| ]= |
| 8 | | 4 | | 8 | | 4 | | 8 | | 8 | | 8 | |
No i zgadza się
![](emots/2/jezyk1.gif)
Dobrze by było jakbym jeszcze z jakimś innym przykładem spróbował
28 lut 18:57
Jerzy:
f(x) = √x
g(x) = −x + 2
28 lut 19:05
zef:
![rysunek](rys/129959.png)
y1=y2
√x=−x+2 //
2
x=4−4x+x
2
x
2−5x+4=0
Δ=25−16=9
√1=−1+2
1=1, L=P
√4=−4+2
2≠−2 L≠P
| 2x3/2 | | −x2 | |
∫01√xdx+∫12(−x+2)dx=| |
| |01+| |
| +2x|12= |
| 3 | | 2 | |
23/2 | | −1 | | 23/2 | | 1 | | 4√2+2 | |
| +[2−( |
| +2)]= |
| + |
| = |
| =√2+0.5 Zrobiłem to na 2 |
3 | | 2 | | 3 | | 2 | | 4 | |
całki bo wydaje mi się że na jednej nie można, chyba żeby całkować po zmiennej y.
28 lut 19:17
zef:
28 lut 19:34
zef: Już widzę że pierwsze pole wyszło za duże, z rysunku widać że to jest mniej niż 1j
2 a mi
wyszło
√2j
2 ![](emots/2/kwasny.gif)
Mógłby ktoś poprawić ?
28 lut 19:43
zef: y=
√x ⇒x=y
2
y=−x+2 ⇒ x=2−y
| y3 | | y2 | | 1 | | 1 | |
|∫01(y2−2+y)dy|=|| |
| −2y+ |
| |01|=| |
| −2+ |
| |= |
| 3 | | 2 | | 3 | | 2 | |
| 2 | | 12 | | 3 | | 7 | |
| |
| − |
| + |
| |= |
| Tutaj już wyszedł w miarę realny wynik, sprawdzi ktoś ? |
| 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
28 lut 19:47
28 lut 19:55
zef: Czyli za pierwszym razem granice wyznaczyłem dobrze, tylko musiałem machnąć się w obliczeniach.
Jak pocałkowałem po zmiennej y to wyszło, w tym przypadku po y jest łatwiej
28 lut 19:56
Pytający: Ano tu się machnąłeś:
| 2x3/2 | | 2 | | 23/2 | |
| |
| |01= |
| ≠ |
| |
| 3 | | 3 | | 3 | |
28 lut 19:58
zef: No faktycznie, dziękuję ! Jakby ktoś miał jakieś pole do obliczenia to podsyłać
28 lut 19:59
Jack: Powrót do całek ?
28 lut 20:00
zef: Dopiero po maturze !
![](emots/2/zeby.gif)
Chciałem sobie dzisiaj takie podstawy przypomnieć jedynie, może mi się przyda do geometrii
analitycznej
28 lut 20:01
28 lut 20:03
zef: Dzięki
Jack, przyda się
28 lut 20:06
Metis: zef nie zajmuj siętym czym teraz nie musisz
![](emots/2/jezyk1.gif)
skup się na geometrii i reszcie− progi
pójdą do góry, walcz
28 lut 20:09
Metis: O całki na maturze nikt Cię nie zapyta
28 lut 20:11
zef: Pomagam tutaj, ale jakoś żeby się zabrać za przygotowanie do matury to nie ma chęci :<. Jednak
chyba będzie trzeba zacząć robić jakieś zadania ze zbiorów.
28 lut 20:12
2 mar 02:46
2 mar 03:38
Alky: Hmm, nie bawiłem się jeszcze stricte listami jednokierunkowymi, ale w ten weekend jak będę miał
czas i siły to się chętnie doedukuje. Fajnie, dzięki
2 mar 17:10