matematykaszkolna.pl
ANALITYCZNA POLIKA: PROSZE O O WSKAZÓWKI Punkty A = (− 5,2) i B = (4,− 3) są wierzchołkami trójkąta ABC , a wysokości opuszczone z wierzchołków A i B tego trójkąta zawierają się odpowiednio w prostych o równaniach x+ 4y − 3 = 0 oraz 12x + 7y − 27 = 0 . Oblicz długość wysokości tego trójkąta opuszczonej na bok AB Jakies wskazówki? myślałam o tym, zeby porównać dwie proste ( wysokosci) potem obliczyc prostą AB, wyznaczyc współczynnik prostopadły do niej, i dalej jestem w kropce. Dodatkowo wychodza caly czas brzydkie liczby co mnie gubi .
28 lut 18:21
Eta: 1/ Wyznacz równania prostych AC i BC ( z warunku prostopadłości) 2/ rozwiąż układ równań danych tymi prostymi otrzymasz C(...,...) 3/ długość trzeciej wysokości = odległości punktu C od podstawy AB więc napisz równanie prostej AB i ze wzoru na odległość punktu od prostej d=h i po ptokach Liczby, jak to liczby są różne : przyjazne lub mniej przyjazne emotka
 123106 
Odp: h=d=

( niezbyt przyjazna emotka
 106 
28 lut 18:30
5-latek: rysunekCo znaczy brzydkie liczby ? Nie ma brzydkich liczb Narysowalem Ci szkic do zadania Widzisz juz co masz robic?
28 lut 18:33