ANALITYCZNA
POLIKA: PROSZE O O WSKAZÓWKI Punkty A = (− 5,2) i B = (4,− 3) są wierzchołkami trójkąta ABC , a
wysokości opuszczone z wierzchołków A i B tego trójkąta zawierają się odpowiednio w prostych
o równaniach x+ 4y − 3 = 0 oraz 12x + 7y − 27 = 0 . Oblicz długość wysokości tego trójkąta
opuszczonej na bok AB
Jakies wskazówki? myślałam o tym, zeby porównać dwie proste ( wysokosci) potem obliczyc
prostą AB, wyznaczyc współczynnik prostopadły do niej, i dalej jestem w kropce. Dodatkowo
wychodza caly czas brzydkie liczby co mnie gubi .
28 lut 18:21
Eta:
1/ Wyznacz równania prostych AC i BC ( z warunku prostopadłości)
2/ rozwiąż układ równań danych tymi prostymi otrzymasz C(...,...)
3/ długość trzeciej wysokości = odległości punktu C od podstawy AB
więc napisz równanie prostej AB
i ze wzoru na odległość punktu od prostej d=h
i po ptokach
Liczby, jak to liczby są różne : przyjazne lub mniej przyjazne
| | 123√106 | |
Odp: h=d= |
| ( niezbyt przyjazna  |
| | 106 | |
28 lut 18:30
5-latek:

Co znaczy brzydkie liczby ?
Nie ma brzydkich liczb
Narysowalem Ci szkic do zadania
Widzisz juz co masz robic?
28 lut 18:33