matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
podaj rownania asymptot
O)la:
Podaj równania asymptot wykresu funkcji f(x)={x+2}{4−x} . Naszkicuj wykres tej funkcji.
28 lut 18:05
cosinusx:
Domyślam się, że funkcja miała mieć postać:
x+2
f(x)=
4−x
Co można przekształcić do postaci:
6
−6
f(x)=
−1=
−1
4−x
x−4
a
Dla funkcji postaci y=
+q
x−p
asymptoty mają równania: −pozioma: y=q −pionowa: x=p Zatem asymptoty funkcji f(x) mają postać: −pozioma: y=−1 −pionowa: x=4
1 mar 10:05
Jolanta:
x+2
x+2
x−4+6
f(x)=
=
=
4−x
−1(x−4)
−1(x−4)
1 mar 10:22
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick