ratunku
! Na rysunku powyżej przedstawiono fragment wykresu funkcji (6x2−72x+210)/(x2−
12x+ 36) określonej dla x ∈ (− ∞ ,6) . Wykres ten przecina osie Ox i Oy odpowiednio w
punktach B i D , a punkt A jest początkiem układu współrzędnych. Rozpatrujemy wszystkie
czworokąty ABCD , w których punkt C leży na wykresie funkcji y = f(x) pomiędzy punktami B i
D Oblicz pierwszą współrzedną wierzchołka C tego z rozparywanych czworokatów którego pole
jest największe .
1/Określ dziedzinę danej funkcji
2/ wyznacz współrzędne punktów D i B
D(0, y) B(x,0) wyznacz z danej funkcji pamiętając o dziedzinie
3) podziel czworokąt przekątną AC na dwa trójkąty ABC i ACD
uzależnij ich pola od punktu C(x, f(x)
4/ P(ABCD)= P(ABC)+P(ACD)
P(x)=.....................
P'(x)=..........
............................
Powodzenia
| 1 | 1 | |||
P(x)= | *|AB|*f(x) + | *|AD|*x | ||
| 2 | 2 |
| 210 | 35 | 35 | 35 | |||||
D(0,y) ⇒ y=f(0) = | = | to D(0, | ) i |AD|= | |||||
| 36 | 6 | 6 | 6 |
| 1 | 1 | 35 | ||||
P(x)= | *5*f(x) + | * | *x | |||
| 2 | 2 | 6 |
Dwa razy liczyłam i mam taką odpowiedź
ale pisać ( na komputerze) już mi się nie chce ( sorry
| 23√441 | ||
xC= 6 − | ||
| 7 |
No i jest 1:1 czyli .... taki ma być ten wynik
Paskudne zadanie jak na maturę