Wyznacz kąty.
Alcmdz: Witam. Pomoze ktos wyznaczyć kąty? Mam wrażenie, ze robie to błędnie. Z góry dziękuję.
W ostroslupie prawidlowym czworokatnym krawedz podstawy ma 4 cm a wysokosc ostroslupa ma
dlugosc 6. Wyznacz:
a) tg kata nachylenia sciany bocznej do plaszczyzny podstawy
b) sin kata nachylenia krawędzi bocznej do plaszczyzny podstawy
28 lut 17:38
Mila:

H=6
α− kąt nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy
β− kąt nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy
1) w ΔSOE: H=6, |OE|=2
tgβ=3
2)
| | 4√2 | |
W ΔSOA: |AO|= |
| =2√2, H=6 |
| | 2 | |
k
2=(2
√2)
2+6
2
k
2=8+36=44, k=
√44=2
√11
28 lut 19:15
Alcmdz: dzięki!
1 mar 08:43