Braki zębowe u pacjenta - kombinatoryka
Kądziołka:
Witam.
Ile może być kombinacji braków zębowych u pacjenta? Dorosły człowiek ma maksymalnie 32 zęby.
Moja propozycja to taka, że obliczam ilość kombinacji przy braku jednego zęba, przy braku
dwóch, trzech itp. Korzystam z dwumianu Newtona, a na koniec sumuje to wszystko, więc:
− przy braku jednego zęba mamy 32 możliwości
−....
| | | |
− przy braku piętnastu zębów: | = 565 722 720 możliwości |
| | |
−......
| | | |
−przy braku 25 zębów: | =3 365 856 |
| | |
−.......
− przy braku wszystkich zębów jest tylko jedna możliwość.
Po zsumowaniu tych dwumianów wychodzi wynik, jeśli się nie pomyliłem, 4 294 967 295 możliwości
braków zębowych u dorosłego pacjenta.
Czy to jest dobry sposób obliczenia tego zadania?
Pytający: Zdaje się być ok, ale być może powinieneś doliczyć brak braków (+1 możliwość).
I jest taki wzorek:
| | | |
(x+y)n=∑k=0n | xn−kyk (stąd wzory skróconego mnożenia) |
| | |
W szczególności dla x=y=1:
Więc:
| | | |
∑k=032 | =232= 4 294 967 296 = 4 294 967 295 + 1 (wspomniany brak braków, który |
| | |
pominąłeś).