koła
zosiek: Trzy koła o promieniu 1 są parami styczne zewnętrznie. Oblicz pole obszaru zawartego między
tymi kołami
28 lut 17:01
Eta:

ΔABC równoboczny o boku długości 2
| | 1 | | 1 | |
PΔ= √3 P(3wycinków koła) = 3* |
| πr2 = ...= |
| π |
| | 6 | | 2 | |
28 lut 17:21
Alky:

Załóżmy, że koła są równe i styczne, a ten trójkąt jest równoboczny

Liczysz pole trójkąta równobocznego i odejmujesz 3x pole wycinka kołowego
28 lut 17:23
Alky: Nooooo... Miałem prawie tak ładny rysunek, jak Ty Eta . Liczą się chęci ^^
28 lut 17:24
Eta:
28 lut 17:27