Wymień wszystkie pierwiastki wielomianu
tyokke: (𝑥 − 2)(𝑥 − 3)(𝑥 − 5) + 30"
pierwszy raz spotykam się z czymś takim jak (30") w matematyce,
mam wybrać jedną z odpowiedzi
A. 2;3;5
B. 0;1;5;6
C. 0
D. 2;3;5;30
28 lut 16:30
Pytający: Jeśli chodzi tu o drugą pochodną, to 30''=0 i wtedy:
(𝑥 − 2)(𝑥 − 3)(𝑥 − 5) + 30" =(𝑥 − 2)(𝑥 − 3)(𝑥 − 5), więc odpowiedź A.
28 lut 16:36
Alky: Raczej nie o to chodzi. Nie widzę sensu, by ktoś miał w taki sposób w takim zadaniu umieszczać
pochodną i to drugą ( jakby to coś miało zmienić gdyby była pierwsza )
Może do wyniku trzeba dodać szerkość/wysokość geograficzną podaną w sekundach. To może być trop
28 lut 16:42
Pytający: Mnie osobiście wersje z sekundą kątową czy calem wydały się mniej prawdopodobne niż ta z
pochodną.

Może chodzi o pochodną całości, wtedy:
((𝑥 − 2)(𝑥 − 3)(𝑥 − 5) + 30)"=18x i pasuje odpowiedź C.
28 lut 17:05
Alky: Oczywiście żartowałem. Takie równanie miałoby sens. Może o to chodzić. Ewentualnie autor/ka
postu mogłaby przepisać dokładnie całość bo tak to raczej nie wyglądało.
28 lut 17:10
tyokke: To dosłownie tak wygląda.
Odpowiedź na polecenie: Wymień wszystkie pierwiastki wielomianu (𝑥 − 2)(𝑥 − 3)(𝑥 − 5) + 30"
brzmi:
A. 2;3;5
B. 0;1;5;6
C. 0
D. 2;3;5;30
28 lut 17:15
Alky: No to jeśli tak to ma wyglądać, to odpowiedz Pytającego z 16:36 jak najbardziej pasuje, ale
byłoby to bez sensu. Moze wydawnictwo się pomyliło i nie zapisali nawiasu
28 lut 17:17
Benny: Czy to nie może być po prostu cudzysłów?
28 lut 17:48
5-latek: Moze .
28 lut 17:51
tyokke: Mam te zadania w pliku pdf i wyświetla się to kwadrat ze znakiem zapytania w środku, możliwe że
nie pdf nie odczytuje tego znaku, jeżeli to jest cudzysłów, to szukałem rozwiązania jakieś 20
minut

, jeżeli to cudzysłów to C jest poprawne
28 lut 17:57