STATYSTYKA, ŁATWE!
freya: Przeprowadzono ankietę, dotyczącą wieku kotów na wystawie. Wyniki tej ankiety są następujące:
2 koty mają 1 rok.
2 koty mają 2 lata.
3 koty mają 3 lata.
2 koty mają 4 lata.
1 kot ma 5 lat.
Jaka będzie tutaj średnia z próby i wariancja?
Zadanie wymyśliłam sama, niestety, w excelu wychodzi mi inna średnia i wariancja, w
kalkulatorach matematycznych również inna, i inna, kiedy liczę sama na kartce.
Poomóóżcie, ślicznie proszę.
28 lut 15:16
Adamm: | | 2+4+9+8+5 | |
średnia wieku = |
| =2,8 |
| | 2+2+3+2+1 | |
28 lut 15:22
Adamm: | | 2*(1−2,8)2+2*(2−2,8)2+3*(3−2,8)2+2*(4−2,8)2+(5−2,8)2 | |
σ2= |
| = |
| | 10 | |
| | 5,12+1,28+0,12+2,88+4,84 | |
= |
| =1,424 |
| | 10 | |
28 lut 15:30
diy: kalkulator liczy wg innego wzoru
28 lut 15:50
freya: A mi wychodzi w wariancji 1, 56 i mojemu znajomemu też.I nie wiem, ktora opcja jest poprawna.
28 lut 16:06